Over Welmoed

welmoed vliegerIk ben geboren op 28 juli 1976 in een oude pastorie in Denekamp, als jongste van vier kinderen. Na vele verhuizingen – mijn ouders waren rusteloze geesten – kwam ik uiteindelijk terecht in Amsterdam, waar ik nog steeds met veel plezier woon en werk.

Op de middelbare school botste ik flink tegen mijzelf en het schoolsysteem op: het wilde allemaal niet erg lukken. De leerstof kon me niet raken en ik gooide er met de pet naar. Uiteindelijk heb ik, via avondonderwijs, toch nog mijn HAVO-diploma weten te behalen en ben ik, via een zogeheten colloquium doctum, gestart met de propedeuse Wijsbegeerte aan de UvA. Een moeilijke gang, ook hier. Tijdens de vervolgstudies Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing (drs. – UvA 2008) en de Researchmaster Wijsbegeerte (MA – UvA 2010) kwam ik, dankzij een paar goede en betrokken docenten, enkele denkers op het spoor die diepe indruk op mij maakten. Ik was in het bijzonder geraakt door de middeleeuwse filosoof/theoloog Meister Eckhart en de Deense denker Sören Kierkegaard. Daarnaast verdiepte ik mij o.a. in Plato, Buber, Nietzsche, Husserl, Heidegger, Arendt en de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld. In hen herkende ik iets van mijn eigen denkwijze, van mijn levensvragen, mijn kijk op de wereld en de maatschappij. Zij hebben mij kortom in grote mate gevormd en inspiratie en richting aan mijn leven gegeven. Na de researchmaster begon ik met het schrijven van artikelen en het geven van lezingen. Daarnaast ben ik enkele jaren werkzaam geweest als docent filosofie aan een hogeschool en als allround-assistent bij Van Doorn c.s. advocaten. Ook was ik enkele jaren actief als procesbegeleider voor non-profit organisaties.

In 2017 ben ik gestart met een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (afdeling Filosofie). Het promotieonderzoek geeft mij toegang tot een grote hoeveelheid bronnen in de filosofische, religieuze en mystieke tradities, waar ik rijkelijk uit put voor mijn overige werkzaamheden. Zo kan ik op een toegankelijke en prikkelende manier een brug slaan tussen ‘oude’ kennis en wijsheid en de wereld van vandaag. Een wereld die grote behoefte heeft aan wijsheidsbronnen die nieuwe oriëntatie en richting schenken voorbij de vertrouwde horizon.

Wat zijn mijn overige werkzaamheden? Sinds begin 2018 werk ik met veel plezier als columnist bij dagblad Trouw. Daarnaast verzorg ik al enkele jaren programma’s en weekenden in het dominicanenklooster te Huissen rond een veelheid van denkers en thema’s op het snijvlak van filosofie, levensbeschouwing en maatschappij. Ook ben ik al vele jaren (in opdracht) actief als freelance spreker en publicist. Sinds september 2019 werk ik als spreker/trainer bij Comenius Leergangen, een ‘school’ in de academische, klassieke betekenis van het woord en gericht op executives ‘die alles al denken te weten’. Ik maak als spreker deel uit van diverse leergangen waaronder ‘Wijsheid in Leiderschap’ en de ‘Nationale Leiderschapsleergang’. Mijn speerpunten zijn: leven vanuit innerlijkheid/authenticiteit, ethisch en dienstbaar leiderschap, politieke levenskunst/burgerschap en het voorkomen van stress en burn-out. Deze thema’s benader ik alle vanuit een existentiële invalshoek. 

Wilt u mij boeken voor een lezing of training, neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact: welmoed@vlieger.nl

Zie ook: LinkedIn

Foto: Merel Waagmeester

 

In de media

Klik op de afbeeldingen voor meer informatie.

De Linker Wang - Interview Innerlijkheid en PolitiekDemocratie zien we in het westen soms als vanzelfsprekend. Maar een democratie vraagt wel om een bepaalde grondhouding van burgers, stelt filosoof Welmoed Vlieger. Tijdschrift De Linker Wang (Groen Links) interviewde Welmoed over haar promotieonderzoek, getiteld ´Innerlijkheid en Politiek´. 2 april 2019.

 

Interview VolkskrantFilosoof Welmoed Vlieger: ‘Leef vanuit jezelf, zonder altijd te zoeken naar een waarom’. Interview in de Volkskrant over burn-out, 7 februari 2019.

 

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, 21 maart 2018, mocht ik optreden als “deskundige” tijdens het verkiezingsdebat tussen DENK en Leefbaar Rotterdam. 4 maart 2018, NTR, NPO2.

 

Over Schuld en Vergeving. Februari 2018 ben ik onder deze titel geïnterviewd door Elze Riemer voor Volzin.

 

Welmoed Vlieger bij De Verwondering - Annemiek SchrijverOp 12 november 2017 was ik te gast bij Annemiek Schrijver in het programma De Verwondering. Klik hier voor de uitzending.

 

Welmoed Vlieger - Mea Culpa2, 9 en 16 juli 2017, Mea Culpa NPO1.

 

Welmoed Vlieger - Trouw2 juli 2017 ben ik geïnterviewd door Stevo Akkerman voor dagblad Trouw. Het artikel heet: Niet willen falen en niet durven springen.