Over Welmoed

welmoed vliegerIk ben geboren op 28 juli 1976 in een oude pastorie in Denekamp. Na een aantal verhuizingen met mijn ouders, broers en zus kwam ik uiteindelijk als student terecht in Amsterdam, waar ik nog altijd met veel plezier woon en werk.

Tijdens mijn studies Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing (drs. – UvA 2008) en de Researchmaster Wijsbegeerte (MA – UvA 2010) kwam ik enkele denkers op het spoor die diepe indruk op mij maakten. Ik was in het bijzonder geraakt door de middeleeuwse filosoof/theoloog Meister Eckhart en de Deense denker Sören Kierkegaard. Daarnaast verdiepte ik mij o.a. in Plato, Buber, Nietzsche, Husserl, Heidegger, Arendt en de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld. In hen herkende ik iets van mijn eigen denkwijze, van mijn levensvragen, mijn kijk op de wereld en de maatschappij. Zij hebben mij kortom in belangrijke mate gevormd.

Na de researchmaster ben ik in opdracht lezingen gaan geven en artikelen gaan schrijven. Ook ben ik enkele jaren werkzaam geweest als docent filosofie aan een hogeschool in Utrecht en als allround-assistent bij Van Doorn c.s. advocaten in Amsterdam. Daarnaast was ik van 2018 tot 2021 columnist bij dagblad Trouw. 

In 2021 heb ik met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt samengewerkt aan zijn boek Een nieuw sociaal contract. In datzelfde jaar ging ik aan de slag als ambtelijk secretaris, en inmiddels als Hoofd beleid, voor Groep Omtzigt in de Tweede Kamer. Daarnaast ben ik sinds 2019 spreker/trainer bij Comenius Leergangen, een opleidingsinstituut voor ervaren executives in het publieke en private domein. Anders dan de reguliere business schools is Comenius geënt op de principes van de klassieke en vakoverstijgende universiteit en beschouwt deze universitaire traditie als een bron van inspiratie en vernieuwing bij visie- en leiderschapsontwikkeling en ten behoeve van wijs en rechtvaardig bestuur. Tot slot werk ik sinds 2017 als buitenpromovendus aan een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (leerstoel Filosofie van cultuur, politiek en organisatie). 

Contact: welmoed@vlieger.nl

Zie ook: LinkedIn

Foto: Merel Waagmeester