Over Welmoed

welmoed vliegerIk ben geboren op 28 juli 1976 in een oude pastorie in Denekamp. Na een aantal verhuizingen met mijn ouders, broers en zus kwam ik uiteindelijk als student terecht in Amsterdam, waar ik nog altijd met veel plezier woon en werk.

Tijdens mijn studies Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing (drs. – UvA 2008) en de Researchmaster Wijsbegeerte (MA – UvA 2010) kwam ik enkele denkers op het spoor die diepe indruk op mij maakten. Ik was in het bijzonder geraakt door de middeleeuwse filosoof/theoloog Meister Eckhart en de Deense denker Sören Kierkegaard. Daarnaast verdiepte ik mij o.a. in Plato, Buber, Nietzsche, Husserl, Heidegger, Arendt en de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld. In hen herkende ik iets van mijn eigen denkwijze, van mijn levensvragen, mijn kijk op de wereld en de maatschappij. Zij hebben mij kortom in grote mate gevormd.

Na de researchmaster ben ik in opdracht lezingen gaan geven en artikelen gaan schrijven. Daarnaast ben ik enkele jaren werkzaam geweest als docent filosofie aan een hogeschool in Utrecht en als allround-assistent bij Van Doorn c.s. advocaten in Amsterdam. Ook was ik enkele jaren actief als procesbegeleider voor non-profit organisaties.

In 2017 ben ik als buitenpromovendus gestart met een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (leerstoel Filosofie van cultuur, politiek en organisatie). Het promotieonderzoek geeft mij toegang tot een grote hoeveelheid wijsheidsbronnen in de filosofische, religieuze en mystieke tradities, waar ik rijkelijk uit put voor mijn overige werkzaamheden. Zo kan ik op een toegankelijke en prikkelende manier een brug slaan tussen ‘oude’ kennis en wijsheid en de wereld van vandaag. 

Wat zijn mijn overige werkzaamheden? sinds 2018 ben ik columnist bij dagblad Trouw. Daarnaast werk ik, sinds  2019, als spreker/trainer bij Comenius Leergangen, een opleidingsinstituut voor ervaren executives in het publieke en private domein. Anders dan de reguliere business schools is Comenius geënt op de principes van de klassieke en vakoverstijgende universiteit en beschouwt deze universitaire traditie als een bron van inspiratie en vernieuwing bij visie- en leiderschapsontwikkeling en ten behoeve van wijs en rechtvaardig bestuur. Ik maak als spreker deel uit van diverse leergangen waaronder ‘Wijsheid in Leiderschap’ en de ‘Nationale Leiderschapsleergang’. Ik verzorg daarnaast ook lezingen en trainingen in opdracht rond thema’s als dienstbaar en reflectief leiderschap, innerlijkheid & politiek en ‘leven zonder waarom’ (naar een uitspraak van Meister Eckhart). Neem voor meer informatie contact met mij op: welmoed@vlieger.nl

Zie ook: LinkedIn

Foto: Merel Waagmeester