Over Welmoed

welmoed vliegerIk ben geboren op 28 juli 1976 in een oude pastorie in Denekamp, als jongste van vier kinderen. Na een aantal verhuizingen met mijn ouders, broers en zus in het noorden en oosten van het land, kwam ik uiteindelijk als student terecht in Amsterdam, waar ik nog altijd met veel plezier woon en werk.

Tijdens mijn studie Wijsbegeerte aan de UvA kwam ik enkele denkers op het spoor die diepe indruk op mij maakten. Ik was in het bijzonder geraakt door de middeleeuwse filosoof/theoloog Meister Eckhart en de Deense denker Sören Kierkegaard. Daarnaast verdiepte ik mij o.a. in Plato, Buber, Nietzsche, Husserl, Heidegger, Hannah Arendt en de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld. In hen herkende ik iets van mijn eigen denkwijze en levensvragen, van mijn kijk op de wereld, de politiek en de maatschappij. Zij hebben mij kortom in belangrijke mate gevormd.

Na afronding van de researchmaster Wijsbegeerte in 2010 ben ik enkele jaren werkzaam geweest als docent filosofie aan een hogeschool in Utrecht en daarna als allround-assistent bij Van Doorn c.s. advocaten in Amsterdam. Daarnaast was ik van 2018 tot 2021 columnist bij dagblad Trouw. 

In 2021 heb ik met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt meegewerkt aan zijn boek Een nieuw sociaal contract, over de noodzaak tot herstel van vertrouwen tussen overheid en burger en een aantal concrete oplossingen daartoe. Van 2021 t/m 2023 werkte ik als ambtelijk secretaris en vervolgens als hoofd beleid voor Groep Omtzigt in de Tweede Kamer.

Momenteel werk ik als buitenpromovendus aan een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek bij de afdeling Politieke Filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast ben al ruim 10 jaar actief als spreker/trainer voor verschillende sprekersbureaus en instellingen, waaronder Comenius Leergangen, een opleidingsinstituut voor executives in het publieke en private domein dat gericht is op visie- en leiderschapsontwikkeling en reflectie op wijs en rechtvaardig bestuur. Indien u interesse hebt in een lezing of programma kunt u contact met mij opnemen.

Contact: welmoed@vlieger.nl

Zie ook: LinkedIn

Foto: Merel Waagmeester