Kloostertafelgesprek Huissen

Het Dominicanenklooster te Huissen start in het najaar van 2015 met de zogenaamde ‘Kloostertafelgesprekken’. Elke keer wordt met een nieuwe tafelleider een nieuw maat- schappelijk thema besproken dat op dat moment actueel is of al jarenlang leeft. Ik ben gevraagd het eerste kloostertafelgesprek op 3 december a.s. te leiden. Het gespreksthema is ‘vrijheid’.

In onze samenleving geldt vrijheid als één van de belangrijkste en hoogste waarden. We willen onbelemmerd onze keuzes kunnen maken, alles kunnen doen en zeggen wat we willen, onszelf maximaal kunnen ontplooien etc. Hoe meer vrijheid hoe beter. En eenmaal verworven doen we er alles aan om het niet kwijt te raken. Maar is dit eigenlijk wel de meest interessante/ constructieve benadering van vrijheid? In mijn inleiding zal ik het thema vanuit een geheel andere invalshoek benaderen, hierbij mede geïnspireerd door de filosoof Martin Heidegger. Hij stelt namelijk het tegenovergestelde: vrijheid is geen eigenschap of bezit van de mens maar de mens is een mogelijkheid van vrijheid.

Je bent van harte uitgenodigd om op 3 december over dit thema met elkaar in gesprek te gaan!

Programma

Je wordt vanaf 16.00 uur ontvangen met koffie en thee, gevolgd door meditatie en een inleiding op het gespreksthema van die dag. Om 18.30 uur is er een viering met de kloostercommuniteit, na afloop een aperitief. Daarna kan je genieten van een heerlijke kloostermaaltijd vanaf 19.00 tot circa 21.00 uur waarbij dieper op het thema wordt ingegaan.

Klik hier om je in te schrijven voor het kloostertafelgesprek